19 интересни факта за леглата

Няма човек на земята, който да не знае, какво е легло. Оказва се, обаче, че това далеч не е обикновена тема! Защо? Предлагаме ви да прочетете сами! Ние от kostovi.bg събрахме за вас деветнадесетте най-интересни факта за леглата.

 1. Най-голямата колекция от легла е принадлежала на френския крал Луи XIV. Той имал 413 от тях! Лесно е да се изчисли, колко време ще му отнеме да спи на всяко от тях: 1 година, 1 месец и 18 нощи!
 2. Думата „легло“ идва от гръцкия „клин“. Така древните гърци са наричали поликлиника стая, в която е имало много легла.
 3. Китайците имат божество на леглото. И, както изглежда, не леглата при тях не стоят безучастни. Все пак тази страна има най-високата раждаемост!
 4. Леглото на Наполеон и Жозефин е било украсено с глави на сфинксове – символ на великата империя.
 5. Леглото, което е принадлежало на Петър I е оцеляло до днес. Може да го видите в Санкт Петербург в лятната къща на императора.
 6. Във Франция на леглата са посветили цяла книга, наречена „Le lit“.
 7. Леглото може да бъде не само място за почивка, но и чудесен тренажор. Не вярвате? Но е така! През 1932 г. д-р Стауфер, чиято съпруга трябвало да се възстанови от тежко заболяване, излязъл със специален симулатор, наречен „Staufer Couch“. Просто трябвало да легне на тази машина. И макар, доста неудобно, различни мускулни групи участвали в поддържането на позата. Сега това устройство се използва при лечението на остеохондроза.
 8. Според Марк Твен леглото е едно от най-опасните места на планетата. Толкова много хора умират там.
 9. В света има повече от десет вида легла. Най-често срещаните от тях са: класическо легло, сгъваем диван, тахта и сгъваем стол-легло.
 10. Леглото на френската куртизанка La Paiva струвало 100 хиляди франка и имало площ от 10 квадратни метра!
 11. Най-голямото легло е направено в края на 90-те години на 20 век в Холандия. Дължината му е 5,79 m, а ширината 3,81 m.
 12. И отново за Китай. Представители на тази нация, очевидно, са били любители на кисненето в леглото, иначе защо ще им трябват отопляеми легла?
 13. В приказките леглото често е неразделна част от главния герой. Спомнете си само за Маша и трите мечки!
 14. Наскоро във Великобритания е направено легло с форма на карета с диаметър 183 см. Резултатът от шестмесечен ръчен труд на английски майстори струва 47 хиляди долара.
 15. Познатата ни форма на легло е приета едва, през 19 век. Преди това в Русия, например са спрели на печки, пейки или легла. В Европа на много високи легла, до които се покачвали, с помощта на стълби, а в Япония спали на рогозки, постлани директно на пода.
 16. Със сигурност много от вас са виждали по филмите големи легла с балдахин. Това определено изглеждало страхотно. В онези дни балдахинът служел не само за красота: в дворците било много студено и балдахинът помагал да се затоплят.
 17. През 16-ти и 17-ти век френските крале са приемали посетителите си не просто без да напускат спалнята, а направо в леглото!
 18. Всеки знае, че леглата са не само дървени, но и метални. Оказва се, че това не е изобретение на дизайнерите! Това са наследниците на железните легла, използвани във военните казарми.
 19. И накрая, една малка забавна история: веднъж приятел на Марк Твен се оплакал на писателя, че се страхува да спи, защото винаги му се струвало, че има някой под леглото. „Не се страхувай – отговорил Марк Твен. – Ние просто изпихме краката до леглото.“

И така, надяваме се с тази статия да сме ви били от полза и тя да е представлявала интерес за вас. И помнете, когато подменяте старите легла с нови за изхвърлянето на първите, търсете Фирма за извозване на стари мебели.

Scroll to Top