Всекидневна – характеристики на стила минимализъм

Модерност и удобство – така накратко можете да опишете тази посока, този стил известен като минимализъм, които днес присъства в не една всекидневна.

Всяко нещо тук носи функционално натоварване. Кои са другите му разпознаваеми характеристики, нека разберем сега със съдействието на DREAM-HOME.BG. Може пък именно те да са разковничето, което да ви е от полза в изграждане на вашия интериор.

Кое е характерно за стила минимализъм във всекидневна:

Просторна стая без паравани и прегради.

Добро осветление, естествено и изкуствено.

Контраст на тъмни и светли нюанси.

Зониране на стаята със светлина и декорация.

Спазване на симетрията и пропорциите при подреждане на мебели.

Използва се за декорация на естествени материали.

Тук елементите на декора присъстват до минимум, разреждайки твърде строгата атмосфера.

Таван

За декорация се избират материали, които създават спокойна фонова повърхност. За тавана на всекидневната е най-добре да изберете окачени конструкции или бяла еластична тъкан.

Стени

За декорация на стени се използва дърво, декоративна мазилка, понякога стените са облицовани с порцеланови каменни изделия. Правилното завършване е особено важно за малки (18 кв. м.) всекидневни, които се комбинират с кухнята по време на ремонта.

Тапетът е добър вариант. Но орнаментите и флоралните шарки няма да работят тук. Основната функция на стените е да осигурят неутрален фон за диван, фотьойли, картини или лампи. Ето защо, добро решение ще бъде естествен тапет (корк, бамбук) или боядисан. Може да използвате тапет с геометричен модел, чийто цвят е един или два тона различен от фона. Залепва се само на акцентната стена. Тапетът, който имитира мазилка или камък, се вписва в концепцията на стила. Разрешено е използването на релефни изгледи с едва забележим модел (ивици, точки, кръгове, квадрати).

Под

За пода са подходящи различни покрития. Основното правило е монотонност и практичност. Най-добрият вариант се приема за дърво и неговата имитация. Други подходящи материали са порцелановите каменинови изделия, линолеум, килим. Когато се избират нюанс на пода се придържаткъм правилото: той трябва да бъде по-тъмен и по-ярък от тона на мебелите.

Декорация на стени и пода на всекидневна

 

Някои хора възприемат този интериор като възможност да спестят от количеството материали. Това е погрешно, тъй като качеството на използваните продукти е ключова характеристика. Препоръчително е да купувате естествени материали, за които обработката е минимална. Използват се следните:

дърво;

гладък цимент;

метална жица;

стъклена чаша;

огледала;

камък;

Материалите, използвани за пода и стените:

Дърво – по-добре е да изберете паркет. Ламинаът също е подходящ. Можете да използвате порцеланови каменни изделия, линолеум, но само едноцветен килим.

За стената – тухла, дърво, бетон. Може да използвате мазилка или тапет. По-добре е да изберете последното с възможност за боядисване. Без растения, без ивици. Подходящ е течния тапет.

Не купувайте художествен паркет за вашия под. Не съвпада с естетиката на стила поради шарката си. Не използвайте твърде много декорации за стени. Можете да окачите снимки или картина, а плосък телевизор, също ще свърши работа.

Цветови комбинации във всекидневни със стил минимализъм

Минимализмът обича светлите нюанси, а тъмните тонове ги допълват: графит, стомана, черно, тухла, кафяво. Те създават акценти, но не доминират. Зеленината на стайните растения внася сочност в интериора.

Традиционният цвят е бял. Увеличава осветеността на стаята и добавя въздух към нея. Класическата комбинация от бяло и черно е най-популярната минималистична опция за дизайн на всекидневна. Контрастът между отделните детайли е от голямо значение.

Функционални мебели

В съответствие с името в интериора се използват минимум мебели. Само това, което е необходимо. Това прави стаята по-просторна и обширна. Принципите на обзавеждане отразяват японския стил. Диванът и фотьойлите са с правилна правоъгълна форма, доста ниски, което прави стаята да изглежда по-висока. Можете да изберете тапицерията им по ваш вкус: текстил или кожа.

Стъклени и огледални детайли придават лекота – стенни фасади, холна масичка, рафтове, стенни панели. За разлика от масивната мека мебел, масата е избрана в елегантна лаконична форма без декорации. Например, скорошна новост – стъклен модел изглежда хармонично на фона на масивен диван и фотьойли.

В частна къща залата ще е украсена с камина, която се вписва добре в декора. Можете да украсите фасадата му с камък, ако той присъства в останалата декорация.

Примери за поставянето на мебели са представени на снимката на интериора на всекидневните в стила на минимализма, както и в статията Мебели за всекидневна в стил Прованс.

Декоративен акцент в минимализма на всекидневната – значение и принципи

Стилът не включва много декоративни детайли. Затова се опитайте да направите така, че използваните елементи да изглеждат органично в интериора. Рамка на снимки и картини в черно и бяло. Използвайте геометрични модели на вази.

Придържайте се към баланса, не прекалявайте, в противен случай пространството ще се окаже претрупано. Ако имате нужда от килим, можете да го поставите. Но изберете солиден функционален модел, малък по размер. Запълването на пространството с възглавници, килими и други подобни за подобряване на уютната атмосфера ще развали дизайна. Можете да добавите възглавници и завеси, но да сте максимално строги.

Осветитлението на всекидневната в минимализъм

Минимализмът се характеризира с изобилие от светлина. Ето защо големи прозорци без завеси са добре дошли тук. В условията на мрачна есен и дългтаа зима те, обаче няма да осигурят достатъчно светлина, на стаята. Ето защо е необходимо да се обмисли система за допълнително осветление. За тавана това са вградени лампи, петна, по-рядко лаконични полилеи. За стените – аплици и лампи. За по-романтична обстановка ще ви бъдат полезни подовите и настолните лампи.

Scroll to Top