Колко дълго можете да вдигате шум в апартамент

Колко дълго можете да вдигате шум в апартамент, без да нарушавате закона „За тишината“

Животът в жилищна сграда има своите недостатъци. Един от тях е ниското ниво на звукоизолация. Силните съседи могат да причинят много проблеми, включително силна музика, скандали или ремонт в неподходящи часове. Какви са сроковете, в които можете да си позволите свободно да се занимавате с шумни дейности в собствения си апартамент, нека разберем.

Статията ни е предоставена с любезното участие на фирма CHISTACHI.COM.

Повече за ремонтните дейности

Основният източник на шум в повечето случаи са ремонтни дейности. Чукването или пробиването на стена с ударна бормашина е еднакво досадно денем и нощем. Уикендите, които се очакват с нетърпение в очакване на релаксация, могат да се превърнат в торба с нерви и главоболие от съседите строители.

Има изградена времева рамка за строително-ремонтни дейности в разрешените дни. Те се в диапазон сутрин след 9:00 и вечер до 19.00 часа, като в обедните часове между 14:00 и 16:00 часа, силният шум също трябва да се контролира.

Според правилата, всякакъв вид работа трябва да се извършва периодично, като общата им продължителност е 6 часа.

Преди да започнете ремонт, трябва да се запознаете с основните точки на закона „За осигуряване на мир и тишина на гражданите“:

не трябва да разваляте съседни помещения и носещи стени;

строителните процеси в апартамента трябва да приключат в рамките на три месеца;

забранено е използването на инструменти, чийто шум надвишава максимално допустимите показания от 55 dB;

не е разрешено транспортирането на строителни материали в пътническия асансьор.

Продължителността на ремонта е строго ограничена, така че е особено трудно за тези, които го правят самостоятелно в свободното си време. Единственият начин да се удължи срокът е да се преговаря със съседите. Така ремонт се започва, след като има тяхното писмено съгласие.

Какво заплашва тези, които нарушават тишината?

Добрите съседи винаги се опитват да преговарят помежду си и да правят компромиси.

Често те са в положението на семейство с малки деца, които играят палаво, тичат или плачат в неподходящ час.

Партито със силен смях и музика може да причини дискомфорт и да прогони съня. Адекватно решение в такава ситуация е молба да се намали звукът. Ако съседите не са послушали учтивото отношение, дори са станали гадни в отговор, тогава не се колебайте да се обадите на полицията.

Ако законът е нарушен, нарушителите може да бъдат наказани и с глоба.

Когато съседите започнат не само да вдигат шум, но и да се карат, по-добре е да се обадите на контролните органи.

Пристигащият екип ще състави протокол и ще изготви глоба за нарушителите. Ако нарушенията на тишината станат системни, може да бъдат наложени и по-стриктни санкции.

В случай, че сте избрали да правите ремонт, не се колебайте да си намерите експерти в фирма по почистване на мазета и тавани.

Scroll to Top