15 интересни факта за хлебарки

Факти за хлебарки

Повечето от нас са виждали хлебарки поне веднъж в живота си. Тези упорити насекоми охотно се установяват в домовете ни, но за да се отървем от тях не е толкова лесно. За съдействие може да потърсите Превента ДДДД ЕООД.

Бързото развъждане на хлебарки, може да бъде истинско бедствие за отделен апартамент и единственият наистина работещ начин за справяне с тях е да поддържате къщата чиста. Всичко това, обаче се отнася само за „домашните“ хлебарки, а в тяхната природа има огромно разнообразие от видове.

Интересни факти за хлебарки:

В момента в света са известни повече от 4600 различни вида хлебарки.

Най-близките роднини на хлебарки от биологична гледна точка са термитите.

Вкаменените останки от първите хлебарки показват, че тези същества са живели, преди половин милиард години. Заедно с крокодилите, те са едни от най-древните жители на Земята, практически непроменени в продължение на безброй години.

Някои видове хлебарки могат да летят.

Най-голямата хлебарка в света е австралийският хлебарка носорог. Живее до десет години и достига 8-9 сантиметра дължина.

Мадагаскарските хлебарки са популярни домашни любимци, сред любителите на насекомите. Когато са ядосани, те съскат смешно.

Има някои видове хазартни спортни дисциплини, състезания с хлебарки, известни от 19-ти век.

Съществува мит, че хлебарките могат да оцелеят, дори в случай на ядрена война. Това обаче е само мит. Въпреки това хлебарки наистина има и те са около 13 пъти по-малко чувствителни към радиация от хората.

От началото на 21-ви век, хлебарки в човешките жилища стават все по-голяма рядкост. Причината за това все още не е ясна.

Хлебарките изпускат газове на всеки четвърт час.

Обърната по гръб хлебарката не може да се обърне.

В средна градска многоетажна сграда има от хиляда до триста хиляди хлебарки.

Обикновените „градски“ хлебарки могат да живеят, без храна до месец, а без вода – една седмица.

Хлебарката, без глава може да живее още няколко седмици.

Хлебарите дишат с всички клетки на тялото, тъй като, както и другите насекоми, нямат бели дробове.

Повече инфо на адрес: http://preventa.bg

Scroll to Top