Дървеници – любопитни факти за начина им на живот

Най-старите паразити за човека били дървениците. Най-срещаният вид от тях е известен като Cimex lectularius или креватна дървеница. Името говори за средата, която обитава, а именно домът на човека. Основният проблем в борбата с паразитите не е толкова към самите възрастни насекоми, колкото към яйцата на дървениците.

На вашето внимание информационна статия за особеностите на дървениците, биологията, митовете, свързани с тях, основните методи за борба. Предоставена от PREVENTA.BG.

яйца на дървеница

Как изглеждат яйцата на дървеници?

Простите яйца на дървеници изглеждат като малки разпръснати оризови зърна. Техните характерни черти са в това, че:

Размерът им не надвишава 10 мм;

Притежават характерна овална форма;

В частта, от която ще се излюпи ларвата, има малка „шапка“;

Яйцата са покрити с лепкава субстанция;

Цветът зависи от етапа на развитие и варира от почти прозрачен до бледожълт.

Именно цветът помага да се разграничат яйцата на дървениците от носилката им, която има цвят на тъмен пясък.

дървеници

Къде снасят яйцата си дървениците

Най-често дървените снасят яйцата си в кътчета и кутии на къщата, където е тъмно и топло – зад батерии, под килими, зад часовници, в електрически уреди. Паразитите водят заседнал начин на живот, местообитанието на дървениците е по-близо до храната, по-често в спалните. Препоръчва се, още  да се обърне внимание на домашните любимци. Техните паразити не се считат за хранителен източник, а гъстата козина не улеснява движението на насекомите с къси лапи. Възможността за прикрепване на яйца към вълнистата част, обаче не е изключена; такива случаи са известни. Затова за домашните любимци се препоръчва да се инспектират редовно.

дървеници

Могат ли дървениците да снасят яйцата си върху човек?

Вероятността дървениците да снасят яйцата си, върху човек не се потвърждава от нищо. За полагане женската се нуждае от кътчета, защитени от вода и светлина. Имаше обаче случаи, когато яйца на дървеници са намерени сред дрехи, вещи и други предмети на човека. По правило това са неща, които не са били използвани дълго време, съхраняват се по рафтове и т.н. Само след контакт с такива неща, може да откриете яйца на дървеници, върху дрехите, но не и върху самия човек. С такива предмети яйцата на паразитите лесно могат да се доберат до човека.

Размножаване на дървеници

Биология в числа: време, количество, температура.

Женските са в състояние да снасят 5 яйца на ден. За целия период на съществуване тази цифра достига 250-500. При благоприятни условия яйцето се превръща в пълноправно насекомо за 30-40 дни, но при всяка намеса този период се увеличава до 80-100. Инкубационният период продължава 2 седмици, именно това време е необходимо за появата на ларви. Месецът след излюпването насекомите са способни сами да снасят яйца. Температурните колебания са пагубни за дървениците, те не понасят понижаване на температурата под -10 ° C и нейното повишаване над + 45 ° C. Тези познания, помагат на специалистите да водят безмилостна борба с вредителите, използвайки техните слабости.

Източник: http://preventa.bg

Scroll to Top