Къде да посадим дърво в двора

почистване на дворовеГолемите дървета са не само красиви, но и нужни на заобикалящата природа. Същевременно те могат да ни създадат доста грижи. Корените на посадени неправилно в дворове и градини дървета могат да увредят трайно строежи, под които проникват. Добре е поне че ние можем сами да предотвратим това, за целта.

Почистване на дворове може да е полезна дейност преди засаждане на дърветата.

Дърветата са незаменими в природата, т.к. произвежда жизненоважни вещества като хранителни вещества и кислород. Ето, защо всеки трябва да засади поне едно дърво, да му се радва и да прави планове къде смята да разполага всичко в дворове и градини, както и план за строежи, за да не се налага на по-късен етап да отсича.

Винаги трябва да се има предвид, че дърветата, които са в непосредствена близост до сгради да представляват потенциална опасност за стабилността на някои конструкции. Ако са диворастящи същи, то трябва да бъдат отсечени и премахнати дънерите и клоните им. Корените на определен вид дървета в стремежа си да намерят влага могат да нарушат целостта на основата на една сграда. С течение на времето вътрешността на сградата се изкривява, вратите заяждат, прозорци и дюшеме могат да се изкривят трайно и непоправимо. Ето, защо за всеки стопанин на двор с къща е от важно значения редовната грижа и почистване на теренни места. Големи аномалии в структурата се случват не много често, но и при големи или стари дървета, а в много от случаите и след тежки бури. Тогава не бива да се чака, а клоните на дървета да се кастрят редовно. По този начин навременното отстраняване на подобни опасности намалява риска от скъпи ремонти, сложни коригира и строежи  и други подобни дейности.

За това доколко големи ще станат корените на дървета, техните клони, стебла и корони зависи от вида, височина, разположение, род и т.н. Трудно е да си представим, че засадено дръвче може да внушава размери, с които да навреди на постройката, но всичко трябва да се предвижда години напред.

Scroll to Top