Поддръжка на дървен паркет

Почистването дървени подове е лесно. Редовната поддръжка включва метене с мека метла или забърсване със суха микрофибърна кърпа. Подът може да бъде поддържан лесно и с вакуум за премахване праха между дъските. Почистването на паркет от дърво може да се прави ежедневно, седмично и месечно като всеки тип поддръжка изисква специални препарати и подходи. Малко просто почистване за сложни технологии.

За да запазите дървените подове за по-дълго трябва да почиствате редовно от пясък и камъчета. Така ще предотвратите амортизиране за поколения наред, за целта следвайте тези указания. Индивидуални планове за сервизно обслужване, ще варират в зависимост от употреба, износване и начин на живот.

Има и други стъпки, които могат да помогнат за поддържане красотата на дървени подове. За целта:

Да не се използва винил или почистващи плочки продукти на дървени подове. Самостоятелното полиране с акрилни препарати и восъци причиня хлъзгавина на повърхностите.

Добре е да се използват килими на местата, които подлежат на най-голямо натоварване и износване.

За да се намалят надраскванията на места по пода, които подлежат на голям трафик също може да се ползват някои допълнителни меки подови настилки като мокети и пътеки.

Мебели с колела, също допринасят за амортизиране. В такива случай е най-добре да се поставят чорапи на краката на движещите се мебели като табуретки, фотьойли, шкафчета на колелца и др.

Почистването на паркета трябва да става с мокър парцал или пара. Вода и пара може да по-тъмни финала и дори да повреди дървесината.

Избършете разливи незабавно с леко навлажнена кърпа.

Не прекалявайте с восъчните покрития по дървения под. Избягвайте натрупване по мебели и други светли области, където трафикът е двойно по-голям.

Избягвайте ходене на вашите дървени подове с високи токчета, както и надрасквания от ноктите на домашни любимци.

Когато местите тежки мебели, не го плъзвайте по дървени подови настилки. Най-добре е да носите мебелите, за предпазване от надраскване. Научете как да предотвратим драскотините по ламината.

Дървените подови настилки в кухнята и най-вече в област на мивката е добре да бъдат покрити с пътеки.

Използвайте овлажнител през зимните месеци, за да сведете до минимум изтощаването на повърхността.

Само с тези елементарни неща могат да са от голяма полза в поддръжката.

Scroll to Top