Нови изисквания на ново поколение автомобили

В своята книга ”Опасен при всяка скорост“ Ралф Нейдър, специалист по автомобилните проблеми, през 1965 г. в САЩ остро критикува американските компании, които по онова време са се ръководили главно от идеята за разрастване на бизнеса.  Аторът на книгата разкрива истината за четири звена на автомобилното движение – човек, автомобил, пътна обстановка и организация. Според изложението му в книгата автомобилната индустрия съзнателно изоставя развитието на втория по отношение безопасността.

Ето и 4 основни подобрения и нововъведения днес в автомобилите, които правят съвременният автомобил, далеч по-разумен от някогашните:

Предпазни колани – дори в миналия век предпазният колан е много известен в автомобилната индустрия. Те са въведени за първи път от автомобилната компания Волво. Идеята била да закрепят пътниците към седалките и да не позволяват да бъдат подхвърляни като безжични кукли в купето от арматура. Днес въжета, колани и мрежи са с далеч повече екстри, които се грижат максимално не само за безопасността, но и за комфорта на пътуващия.

Безопасна кормилна уредба – статистиката показва, че кормилният кръг и кормилната колона могат да причинят тежки наранявания в областта на гръдния кош на водача. Техният процент значително е намлял, с въвеждането на нови конструкции в кормилната област, известни още като аербеци. С тях предната част на волана разделя шофьора от автомобила при силен удар или рязък спирачен път.

Здрави и комфортни седалки – по-голямата скорост наложи по-сериозни мерки, по отношение създаването на автомобилни седалки. Тяхната роля е да поема товар от над 40 до 400 кг. да подкрепят пътника по време на завой и да го предпазват от тежки наранявания в областта на черепа и врата при сблъсък отзад.

Устройства за намаляване силата на удара – аербеци – първоначално измислените се поставяли отпред и отзад на каросерията, докато днес всеки съвременен автомобил има задължително вградени аербеци в кабината, които да предпазват пътниците от нараняване.

Вталяващите модели на автомобилни компании днес съобразяват всичко това за едно балансирано представяне.

Scroll to Top