Как да лекуваме болно гърло

болки в гърлотоВ есента и зимата почти никой не е застрахован срещу грип и настинка. И докато за едното съществуват ваксини, то с другото трябва да се борим с природни средства и познания. В случай, че ви боли и гърло, то има изпитани методи, които могат да са от полза.

Да вземем един пример вали силен дъжд, изпускате транспорта до дома и се налага да повървите пеша няколко километра. Дори на момента да не усетите настинката, то мокрите крака ще ви донесат най-малко болки в гърлото.

На утринта се събуждате с леко втрисане, гласът сякаш е изчезнал, а драскащото усещане  в гърлото говори само за едно – „пипнали сте настинката“.

Преди да сте се тръшнали в отчаяние и да кройте план как да се доредите до лекарския кабинет на Джи-пито, ето и някои изпитани лека срещу болно гърло:

Направете запарка от супена лъжица сушена лайка и чаша вряла вода. Оставете да престои няколко минути и след като поохладнее поставете лъжичка мед. С тази отвара правете гаргара по 4-5 пъти на ден. Добре е от тази смес да отпивате по няколко глътки, за да смажете по-вътрешните части на гърлото.

Друга изпитана рецепта срещу гърлобол е 60 гр. сух цвят на лайка, смесени с 40 гр. липов цвят. Тази комбинация се запарва за 15 минути във вряща вода и се оставя на стайна температура. С прецедената отвара се прави гаргара на болното гърло.

Не по-малка сила срещу болно гърло има нарязаният на парченца хрян. Такива се заливат с 1/3 ч.ч. вряла вода и се похлупват с капак за 20 мин. След, което се добавя захар и се приема по 1 ч. л. няколко пъти за целия ден.

За да бъдат още по-ефективни споменатите по-горе рецепти за лекуване на болно гърло, правете гаргара със сода за хляб и вода, вечер преди лягане.

Scroll to Top